Consumo responsable CBL´H

09.03.2023

El próximo día 15 de marzo en consonancia con el día mundial del consumo responsable, el Club Básquet L´Hospitalet lanza su guía de 10 consejos para el Consumo Responsable CBL´H

  • Faci's algunes preguntes abans de consumir. Necessito el que vull comprar? És una compra compulsiva? Quants tinc ja? Quant ho usaré? Quant em durarà? El mateix caldria qüestionar-se en fer la compra setmanal per evitar el desaprofitament d'aliments.
  • Pensi en el tipus de comerç al que es vol afavorir. Sempre és millor consumir productes de proximitat, ecològics o de comerç just, productes naturals i productes reciclats són les millors opcions mediambientals i socials.
  • Pregunti sobre el producte i sobre les repercussions socials i mediambientals durant la seva fabricació. Està en el seu dret de demanar informació. No oblidi que darrere de cada producte hi ha persones i famílies que ho elaboren. També hi ha diferents formes de producció que contribueixen a preservar la naturalesa.
  • Busqui alternatives que minimitzin l'explotació dels recursos naturals, que li permetin estalviar i ser ecològic. Entre unes altres estan el consum col·laboratiu, els intercanvis, la compra de segona mà, la reparació o la reutilització.
  • Faci un bon manteniment de les coses i, en acabar la seva vida útil, tingui en compte les possibilitats de reciclar els materials dels quals estan fetes.

  • No al desaprofitament d'aliments. Segons la Comissió Europea, cada any es desaprofiten més d'1.300 milions de tones d'aliments a tot el món. Aquesta realitat es podria evitar si els hàbits de compra i consum anessin més compromesos. #ComparteLoQueImporta és la campanya de Mans Unides, iniciada fa tres anys, que reclama major accés als aliments, una producció més sostenible i propostes contra la pèrdua i el desaprofitament d'aliments.
  • Exigir transparència a les principals marques de calçat i empreses tèxtils perquè compleixin els drets laborals. La Campanya Roba Neta engegada per Setem busca col·laboradors que facin arribar els seus missatges i reivindicacions, signatures urgents per pressionar la presa de decisions d'algunes companyies tèxtils i donants per mantenir la campanya activa.
  • Comprar regals per canviar les coses. És la proposta que fa medicusmundi amb el seu original Mundibox, una caixa d'experiències similar a les del mercat, amb la novetat que totes les activitats que ofereixen han estat donades per empreses, ONG o persones voluntàries.
  • Consumir d'una forma més ètica. A través de la guia 'Trucs per a una vida ressò-friendly' que publica Oxfam Intermón, es pot aprendre a ser un consumidor responsable, evitar el desaprofitament alimentari i practicar un oci sostenible.
  • Viatjar de forma més sostenible, solidària i alternativa. Es pot fer turisme de la mà d'entitats com Tumaini, que organitza viatges solidaris afavorint la trobada entre persones voluntàries i recaptant al seu torn diners per a projectes educatius i mediambientals.